Het goede leven

Hierbij of hiernaast twee teksten van mijn hand. In beide afleveringen draait het om het goede leven. Welke klippen moeten worden omzeild om het in het vizier te krijgen?

Mijn eerste bijdrage gaat over Arthur Schopenhauer. Volgens deze denker dienen we niet geluk maar pijnloosheid na te streven; maar daarvoor moeten we een hoge prijs betalen. Een persoonlijk getint essay naar aanleiding van zijn hoofdwerk De wereld als wil en voorstelling.

 Het rad van de tijd staat stil

Ga voor dit essay naar ‘de illusie van de zelfbepaling.’

Tegenover de meer beschouwende aanpak van Schopenhauer plaats ik de actieve benadering. Het goede leven kunnen we in het spel, al spelende, ontdekken. Mijn tweede bijdrage is een reisverhaal naar aanleiding van Johan Huizinga’s Homo ludens (de spelende mens).

 Kortsluiting van de geest

Ga voor dit essay naar ‘de illusie van de zelfbepaling’.


 © Bram Zoon 2013

Over Bram Zoon

Bram Zoon komt uit een gezin van zeven jongens en een meisje. Hij studeerde bedrijfs- en organisatiekunde in Rotterdam (EUR) en Utrecht (Master of Management Change). In december 2010 debuteerde Zoon met Gloed van Liefde, een egodocument. Twee jaar later volgden Egbert Reitsma: architect en kunstschilder en Hemelsplein, een novelle over de zoektocht naar waarheid van econoom Jacob Walbeek. Maart 2014 verscheen De rots van Calpe, waarvan nog datzelfde jaar een tweede druk verscheen. In datzelfde jaar werd Glow of Love bij America Star Books gepubliceerd. In juni 2015 kwam De illusie van de zelfbepaling uit, een bundeling van filosofische essays; prof. dr. Frans Jacobs schreef het voorwoord. Onlangs (september, 2018) kwam de novelle Villa Minerva - Kroniek van een dagboekschrijver, uit bij Brave New Books. Maart 2020 verscheen het essay Kabinet van Heidegger.